Juldagen

Efter en vit jul här nere i Skåneland så möttes man idag på morgonen utav gröna gräsmattor igen. Det lär komma mer vitt uppifrån men det var fantastiskt vilken inramning det minimala snötäcket ändå lyckades skapa. Hoppas ni som var ute på vägarna klarade er bra i halkan.

Jag passade på att ge bort en text och bilder inom glas och ram. Jag vet att de flesta redan har tagit del av den redan men är lite tankeväckande och då inte minst efter vårt märkliga trädgårdsår 2018. Ett år där intresse och inspiration brann upp och torkade ut någonstans i mitten av sommaren med rekordvärme och bevattningsförbud som hjälp.

Men nu är det nästan glömt, nu blickar vi framåt mot ljusare tider, kom ihåg att En trädgård blir aldrig färdig.

 

På tur i min trädgård

Jag tog en tur ut i trädgården. Andades och såg mig omkring. Veckans gräsklippning var utförd. Jag var nyduschad och tog med mig kameran ut. Det är så mycket som blir annorlunda igenom en lins, när du zoomar får du ett annat perspektiv på saker, ett annat fokus. Blommor kan brytas ut ur sitt sammanhang, bli primadonnor på en scen bestående av grön verklighet. Alla är olika alla är lika. Alla är en del av ett större sammanhang, även om de inte själva har valt växtplatsen från början, är det så.

En trädgård blir aldrig färdig. Det finns alltid något nytt att tillföra. Vad är en fin trädgård för dig? Är det en slottsträdgård nere på kontinenten? En villaträdgård med stora gräsytor med enstaka strategiskt placerade buskar eller fruktträd? Eller är det kanske den lilla köksträdgården eller kolonilotten som är din förebild?

Alla har vi våra egna drömmar och mål som vi försöker leva upp till och sträva efter. Vi gör oss små bilder i vårt huvud eller skissar upp saker och ting i ett block. En del går på snigeljakt i sken av ficklampor och andra ser rött av en gräsmatta fylld med maskrosor. Några finner ro i att stilla sitta och rensa ogräs, andra skaffar sig egentid genom att överlåta klippandet till en robot. Man kan ha sin trädgård som ett skafferi, en grund till årets syltning och saftning. En trädgård kan vara fylld av bänkar och bord. Små inbjudande viloplatser där man kan sitta ner och bara ha det gott. Låta tiden bara gå och se sin trädgård från ett annat håll än vanligt. Sådant är nyttigt. De små stunderna av stillhet i sällskap med sin livskamrat några kompisar eller bara en god bok. Passa på att njuta av solen eller kryp in i ett skuggigt hörn någonstans. Ha gärna lite kaffe som sällskap eller varför inte någon mer bubblande dryck i ett glas. Njut!

En trädgård får aldrig bara bli en massa tvång och måsten. Något som jagar en och förföljer en. Jag erkänner att jag inte alltid hoppar av glädje inför gräsklippning eller häcktuktning men det är en förmån att få ha sin egna lilla plätt att ro om. Att skapa i det lilla, prova tankar och idéer. Du kan alltid gräva upp och flytta något som har hamnat lite fel, blivit för stort eller har en färg som helt skär sig mot allting annat. Var inte rädd för en förändring, en trädgård blir aldrig färdig. Visst är det härligt att se rabatter och land utvecklas under växtsäsongen? Nya bladformer kommer upp, blommor slår ut.

Gå ut i din trädgård. Variera dig. Olika dagar ger olika intryck. En regnig dag har sin charm. En Iberis kan vara en vit fläck i solsken men sticker verkligen ut då solen är på väg ner. Då lyfter sig det vita mot sin omgivning. Strunt samma om du vill ha hav av samma slags växtslag eller låter mångfalden i sig få leva sitt egna liv. Du kan låta de olika marktäckarna växa in i varandra, skapa kombinationer som du på förhand inte tänkt på. Var inte rädd för att prova något nytt. Bara för att grannen inte lyckades med den lite mer exotiska växten så behöver inte det vara ett automatisk nej hemma hos dig, i din trädgård.

En trädgård kan vara så mycket mer än bara gräs och blommor. Det är dofter, insekter och fåglar. Prova att gå ut tidigt på morgonen, bara gå ut och lyssna på din trädgård. Hör hur det surrar och dra in dofterna i näsan. En promenad i trädgården kan ge så mycket för alla sinnen. Stanna upp, vrid på huvudet. Tänk vidare, framåt. Hade det inte varit snyggt med lite blått där? Eller mer vårlök i slänten.

En trädgård kan vara en dröm där du skapar dina rum och din handling. Den kan vara en plats där stora saker tänks ut men samtidigt även en plats för total avkoppling. Ta vara på din trädgård. Kom ut i det gröna. Ge dig själv tiden till det. Låt inte trädgården styra över ditt liv, lev med den, njut av den, den kan vara så mycket mer än vad du på trodde på förhand.

Lämna en kommentar