SHL, covid och lite fotboll

Då har vi ett nytt covid-stopp i SHL. Malmö pausar igen och säsongen fortsätter att gå i otakt. Det drar ihop sig till slutspel och frågan är hur läget i lagen kommer att vara då. Det rör sig om proffsidrottare, som lever för att göra det de älskar, som har betalt för att utföra vad många endast drömmer om men självklart kan de inte heller blunda för vad som händer i omvärlden. Ja det finns många faktorer att ta höjd för när det är dags om att spela om vilket lag som ska bli svenska mästare.

Rögle toppar serien. Ett lag som bara rullar på. Visst förstakedjan gör mycket poäng men laget har ett spel i powerplay som är långt ifrån imponerande. Det var lite struligt med skador och sjukdomar ett tag, det ändrades om en del, märks inte så mycket i spelet med fullt manskap på isen, men i fem mot fyra har det blivit tydligt, tajmingen finns inte där just nu men finns ju mycket kapacitet när allt faller på plats och så har ju Ted anslutit igen.

I förra omgången får man säga att Rögle hade medstuds som kunde gå upp i ledningen. Men sen var lagret tyngre än Djurgården och då saknades två landslagsspelare i Bengtsson och Hansson. Nu väntar Frölunda, blir säkert jämnt, VF har en hel del att bevisa, måste hitta formen inför slutspelet. Finns mycket rutin och erfarenhet men laget har släppt in oväntat mycket mål bakåt i vinter, sånt håller inte längre fram.

Jag är fortfarande väldigt tveksam till den sena datumen för stopp av övergångar.  Får många lag är ju säsongen nästan slut när spelare skeppas åt alla håll. Nej, fram med ett stopp senast den siste januari, blir väldigt märkligt med nuvarande upplägg när lag redan kan ligga i ingemansland och kan då släppa spelare till höger och vänster.

Jag har länge trott att bottenstriden skulle handla om vilket lag som skulle möta Linköping. Men osvuret är bäst. Alla lag dippar ibland. Inte minst Brynäs. Eller HV. Malmö är bleka ibland och man vet inte vad man ska tro om Oskarshamn. Jag får ju trots allt säga något. Det blir Linköping mot Brynäs men jag har ju aldrig gjort mig direkt känd att vara någon mästertippare direkt.

Vad händer vid ett Covid utbrott när det handlar om slutspel? Säkert många som sitter nervösa. Inte minst då en tredje våg är på väg in. En serieseger kan vara mycket värd. För hur som helst, oavsett smittläge så måste en mästare att utses detta år. Ett hej och stopp är inget alternativ. Frågan är bara hur den sista delen av säsongen kommer att se ut, som sagt, finns många oväntade variabler som kan spela in.

Det har trots allt varit mycket lite ekonomisnack när det har handlat om topptidrottens vara eller inte vara under pandemin. Det verkar som om plus och minus har gått ihop tillräckligt bra. Naturligtvis blöder idrotten ekonomiskt men det har inte varit så mycket snack om konkurser samt utdragningar som alla varnade om från början. Men naturligvis vill jag och alla andra ha tillbaka publiken på våra idrottsarenor men låt oss inte ha för bråttom igång. Låt oss se till att vågorna sluter att brusa in över landet, att de bara blir små krusningar. Var glada för det lilla. Kräv inte en snabb återgång utan låt oss sakta och stilla ta oss tillbaka ett litet steg i taget.

Låt de som har det övergripande ansvaret göra sitt jobb, kom gärna med inspel och förslag men ställ er inte upp och kräv en massa saker och tänk efter en extra gång innan ni trycker på sänd via era datorer. Ingen tjänar på ett uppiskatt debattläge, det gäller såväl snöskottning som de råd som FHM tillhandahåller.

Vi får se hur det blir med fotbollen. Det när det gäller alla nivåer. Ja eliten lär komma igång men vad händer ute i de olika distrikten? Ja det är frågan. Precis som de säger centralt, det som vi gör nu spelar roll längre fram. Mars månad kommer nog bli väldigt avgörande för hur och när kulan kommer att skickas upp i luften på en gräsplan nära dig.

Rosenborg fick ställa in ännu en träningsmatch. Undrar hur de kommer att resonera uppe i Norge när det gäller seriestarten där? Rosenborg spelar högt inför den här säsongen. Mängder av rutin har lämnat eller är på väg att lämna. Det är stora frågetecken inför säsongsstarten hur en eventuell startuppställning ska se ut. Förra säsongen var väldigt frustrerande uppe i Trondheim. Spelet hackade rejält. Vissa höjdpunkter men flera djupdykningar. Det kommer att bli ett intressant år, det måste till en bättre säsongsstart för att det ska bli en bra säsong och om laget ska kunna utmana Molde och de andra i serietoppen.

Nu har snart Ljungskile elva spelare under kontrakt. Det kan bli intressant att följa LSK, där endast Johan Svahn återstår från förra säsongen. Fågel eller fisk? Ja vi får se helt enkelt. Den stora skillnaden mellan de två senaste säsongerna har varit målskyttet. Westermark och Udo öste in mål i ettan, förra säsongen lyckades man inte bara få till det där med anfalls och försvarsspel samtidigt. Wålemark hade en defensiv grunduppställning men LSK gjorde alltid mål framåt. Fredheim stuvade om en del, täckte till bakåt men det hjälpte ju inte när laget vägrade göra mål framåt. Ja det är bara att önska Erik Lund ett stort lycka till med träningsuppdraget uppe i Bohuslän.

Lämna en kommentar